Schab w śmietanie

Plastry schabu wypłukać pod bieżącą wodą, osuszyć a następnie poprószyć solą i pieprzem . Tak przygotowane kawałki mięsa rozbić delikatnie tępa stroną noża.
/ 20.10.2006 12:45

Składniki

  • 6 – 8 plastrów schabu
  • 200 ml śmietanki 30 %
  • ½ szklanki wina białego pół wytrawnego
  • 5 ząbków czosnku
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

Plastry schabu wypłukać pod bieżącą wodą, osuszyć a następnie poprószyć solą i pieprzem . Tak przygotowane kawałki mięsa rozbić delikatnie tępa stroną noża.

Na patelni rozgrzać olej położyć na nim obrane całe ząbki czosnku i plastry schabu. Mięso smażyć po 2 –3 minuty z każdej strony i następnie wlać wino.

Dusić bez przykrycia do całkowitego zredukowania płynu. Następnie wlać śmietankę i dusić mięso aż tak powstały sos zgęstnieje.