POLECAMY

Schab po myśliwsku

Schab umyć, osuszyć. Ziarenka jałowca rozgnieść. Czosnek obrać, posiekać. Zagotować ocet z 1 szklanką wody, dodać przyprawy. Mięso marnować przez dwa dni często obracając. Po tym okresie odsączyć przełożyć do brytfanny, posmarować tłuszczem.

Składniki

  • 1 kg schabu z kością
  • 4 ząbki czosnku
  • 5 ziarenek jałowca
  • ziele angielskie, liść laurowy
  • 1 szklanka octu winnego
  • czosnek
  • olej lub lepiej wytopiona słonina
  • sól, pieprz, cukier

Sposób przygotowania

Schab umyć, osuszyć. Ziarenka jałowca rozgnieść. Czosnek obrać, posiekać. Zagotować ocet z 1 szklanką wody, dodać przyprawy. Mięso marnować przez dwa dni często obracając.

Po tym okresie odsączyć przełożyć do brytfanny, posmarować tłuszczem. Wstawić do mocno rozgrzanego piekarnika, podlać marynatą.

Piec przez 1 godz. w temp. 230°C, polewając sosem z pieczenia.

fot.sxc.hu

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)