Sandacz w skorupce Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja

Ryba z wody

Ryba z koperkiem i jajkiem
/ 29.05.2019 19:47
Sandacz w skorupce Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja

Składniki:
- 2 filety z ryby, ok. 1 kg np. pstrąga, niedużego szczupaka, sandacza, łososia
- 2 cytryny
- 2 łyżki masła
- pęczek koperku
- sól i pieprz
- 2 jajka
- majonez

Filety opłukać, skropić sokiem z cytryny, odstawić na godzinę, ugotować z malej ilości osolonej wody, albo na parze, ułożyć na liściach sałaty.

Jajka ugotować na twardo, posiekać (można użyć samego białka). Rybę posypać pieprzem, jakiem i koperkiem, ozdobić majonezem, obłożyć plasterkami cytryny, podawać z pieczonymi ziemniakami.

Tagi: ryba