POLECAMY

Rurki z warzywami

Warzywa umyć. Bakłażan pokroić w plastry, posolić. Odstawić na 30 minut, po czym opłukać w zimnej wodzie i pokroić na kawałki. Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę, miąższ pokroić na ćwiartki. Włożyć do rondla, zalać bulionem, posolić. Dusić pod przykryciem, aż pomidory się rozgotują.

Składniki

  •  

    30 dag makaronu rurki
  • ½ szklanki bulionu
  • cukinia
  • mały bakłażan
  • ½ kg pomidorów
  • 5 dag sera żółtego
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka gałązek bazylii
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

Warzywa umyć. Bakłażan pokroić w plastry, posolić. Odstawić na 30 minut, po czym opłukać w zimnej wodzie i pokroić na kawałki. Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę, miąższ pokroić na ćwiartki. Włożyć do rondla, zalać bulionem, posolić. Dusić pod przykryciem, aż pomidory się rozgotują.Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Cukinię pokroić w kostkę i razem z bakłażanem oraz czosnkiem przesmażyć na oliwie. Dodać pomidory i posiekane listki bazylii.

Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Dusić około 10 minut.

Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Makaron ugotować, odcedzić, wymieszać z warzywami i posypać serem.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)