Składniki
-
- ½ szklanki bulionu
- cukinia
- mały bakłażan
- ½ kg pomidorów
- 5 dag sera żółtego
- 2 łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku
- kilka gałązek bazylii
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Warzywa umyć. Bakłażan pokroić w plastry, posolić. Odstawić na 30 minut, po czym opłukać w zimnej wodzie i pokroić na kawałki. Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę, miąższ pokroić na ćwiartki. Włożyć do rondla, zalać bulionem, posolić. Dusić pod przykryciem, aż pomidory się rozgotują.Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Cukinię pokroić w kostkę i razem z bakłażanem oraz czosnkiem przesmażyć na oliwie. Dodać pomidory i posiekane listki bazylii.
Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Dusić około 10 minut.
Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Makaron ugotować, odcedzić, wymieszać z warzywami i posypać serem.