Roladki z piersi z kurczaka z kaszą pęczak i sałatą lodową. Fot. Wydawnictwo Rodzinne. fot. Jedzenie to leczenie

Roladki z piersi z kurczaka z kaszą pęczak i sałatą lodową

Mięso kurczaka jest niskokaloryczne i lekkostrawne, co powoduje że tak chętnie przygotowujemy go na obiad. Poza tym, jest bardzo szybkie w przyrządzeniu. Proponujemy wam ciekawy przepis na piersi kurczaka, ale w nieco innej postaci bo roladek, z dodatkiem kaszy i sałaty.
/ 27.11.2012 11:11
Roladki z piersi z kurczaka z kaszą pęczak i sałatą lodową. Fot. Wydawnictwo Rodzinne. fot. Jedzenie to leczenie

Składniki (4 porcje):

Roladki:

  •  2 piersi z kurczaka (4 połówki)
  •  12 sztuk suszonych moreli
  •  sok z cytryny
  • sól, pieprz, czerwona papryka do posypania

surówka:

  •  500 g marchwi
  • jabłko
  •  garść pestek słonecznika
  •  cytryna
  •  2 łyżki oleju lnianego

Sposób przygotowania:

Na 1 roladkę potrzeba 1 połówkę piersi z kurczaka. Należy je oczyścić, następnie ostrym nożem naciąć je wzdłuż (na 3/4 długości), po czym rozłożyć nacięty płat mięsa na płasko („tak jak otwiera się książkę”). Posolić, popieprzyć i skropić sokiem z cytryny. Na każdej piersi z kurczaka ułożyć po 3 suszone morele, po czym zwinąć w roladkę i posypać na wierzchu czerwoną papryką. Zawinąć w folię aluminiową i piec w parowniku ok. 40 minut w temperaturze 200 C. Po upieczeniu odwinąć z folii i pokroić w plastry.

Zobacz także: Roladki schabowe

Przepis pochodzi z książki „Jedzenie to leczenie” dr n. med. Anny Lewitt (Wydawnictwo Rodzinne, 2012). Publikacja za zgodą wydawcy.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)