Roladki z cielęciny

Roladki z cielęciny. Mięso pokroić na płaty grubości ok. 2 cm, rozbić, ułożyć płaty, zakładając ich brzegi jeden na drugi, w kształcie prostokąta. Ułożone mięso równo posmarować masą, zwinąć. Roladę osznurować jak baleron, zawinąć aluminiową folią, wstawić do pieczenia.

Składniki

1,2 kg cielęciny z łopatki
2 jajka
40 g masła
100 g czerstwej bułki
1 łyżeczka zielonej pietruszki posiekanej
sól
gałka muszkatołowa
1/2 łyżeczki cukru 
tłuszcz

Sposób przygotowania

Bułkę namoczyć w wodzie lub w mleku, a gdy napęcznieje odcisnąć. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z masłem, dodać odciśniętą bułkę, posiekaną pietruszkę, przyprawy, wymieszać. Ubić pianę z białek, wmieszać delikatnie w masę.

Mięso pokroić na płaty grubości ok. 2 cm, rozbić, ułożyć płaty, zakładając ich brzegi jeden na drugi, w kształcie prostokąta. Ułożone mięso równo posmarować masą, zwinąć. Roladę osznurować jak baleron, zawinąć aluminiową folią, wstawić do pieczenia.

Po zrumienieniu mięsa skropić dno blachy wodą. Upieczoną roladę przełożyć na półmisek, sos zlać do naczynia. Przed krojeniem zdjąć sznurek z rolady.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)