Racuchy na mleku w proszku

Do drożdży dodać trochę mleka w proszku, ciepłej wody i cukru, wymieszać na jednolitą masę, postawić do wyrośnięcia. Do mąki wlać wyrośnięty rozczyn, dodać trochę soli i resztę cukru utartego z jajem. Rozmącić proszek mleczny z wodą na gładką, gęstą masę, wlać do mąki i zarobić na niezbyt gęste ciasto; ciasto starannie ubić łyżką, pozostawić do wyrośnięcia.
/ 17.10.2006 15:32

Składniki

Rozczyn:

  • 1 dag drożdży
  • cukier
  • mleko w proszku
  • woda

Ciasto:

  • 4 łyżki mleka w proszku
  • 30 dag mąki
  • 1 jajo
  • 1 łyżka cukru
  • sól
  • tłuszcz da smażenia
  • cukier do posypania

Sposób przygotowania

Do drożdży dodać trochę mleka w proszku, ciepłej wody i cukru, wymieszać na jednolitą masę, postawić do wyrośnięcia. Do mąki wlać wyrośnięty rozczyn, dodać trochę soli i resztę cukru utartego z jajem. Rozmącić proszek mleczny z wodą na gładką, gęstą masę, wlać do mąki i zarobić na niezbyt gęste ciasto; ciasto starannie ubić łyżką, pozostawić do wyrośnięcia.

Rozgrzać tłuszcz, na gorący tłuszcz kłaść łyżką ciasto, kształtując małe, okrągłe racuchy; smażyć na kolor złoty z obydwóch stron.

Podawać gorące, posypane cukrem lub polane surówkowym sorbetem.