Pstrąg z grilla fot. Adobe Stock

Jak zrobić pstrągi smażone z migdałami?

Rybę smaż na wolnym ogniu, najlepiej pod przykryciem, by masło się nie przypaliło
/ 22.05.2019 21:52
Pstrąg z grilla fot. Adobe Stock

Przygotowanie: 20 min
Smażenie ryb: ok. 18 min

Przepis na 4 porcje:
- 4 średnie sprawione pstrągi
- 40 dag migdałów
- 5 dag masła
- 5 łyżek mąki
- sok z cytryny
- szczypta suszonego rozmarynu
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
- 10 łyżek oleju
- 4 łyżki masła do smażenia


Sposób wykonania:
1. Ryby starannie opłucz, osusz papierowym ręcznikiem kuchennym, natrzyj solą, pieprzem, rozmarynem i sokiem z cytryny. Odstaw do lodówki na 15 min. Następnie panieruj w mące i usmaż z obydwu stron na rumiano na rozgrzanym oleju z masłem.

2. Migdały sparz we wrzątku, obierz ze skórki i smaż chwilę na maśle. Pstrągi ułóż na półmisku, następnie polej masłem z migdałami. Podawaj z plasterkami cytryny.


Przepisy na świąteczne potrawy - forum >>
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)