Polędwiczki z orzechami

Cebulę oraz jabłko pokrój w kostkę i przesmaż na margarynie. Następnie dodaj pokruszone orzechy i alkohol. Wsyp tartą bułkę i wymieszaj. Polędwiczki oczyść z błon. Długim, cienkim nożem natnij wzdłuż polędwiczek otwór tak, aby powstała długa kieszeń. Następnie napełnij otwór farszem.

Składniki

 

 

  • polędwiczki wieprzowe - 2 sztuki
  • Sos do pieczeni ciemny Knorr - 1 opakowanie
  • orzechy włoskie - 100 gramów

    Polędwiczki z orzechami

  • nalewka orzechowa - 50 mililitrów
  • cebula - 1 sztuka
  • jabłko - 1 sztuka
  • boczek w plastrach - 10 sztuk
  • margaryna - 1 łyżka
  • bułka tarta - 1 łyżka
  • folia aluminiowa

 

Sposób przygotowania

Cebulę oraz jabłko pokrój w kostkę i przesmaż na margarynie. Następnie dodaj pokruszone orzechy i alkohol. Wsyp tartą bułkę i wymieszaj. Polędwiczki oczyść z błon. Długim, cienkim nożem natnij wzdłuż polędwiczek otwór tak, aby powstała długa kieszeń. Następnie napełnij otwór farszem.
Na arkuszach aluminiowe ułóż po 5 plastrów boczku, jeden obok drugiego. Połóż na nich mięso i zawiń w boczek. Całość zawiń w folię skręcając końce, jak cukierek. Polędwiczki wstaw do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i piecz przez 15 minut.
Sos Knorr przygotuj według wskazówek umieszczonych na opakowaniu. Mięso po upieczeniu odwiń z folii i pokrój w grube 2-3 cm plastry. Podawaj z sosem pieczeniowym.

Przepis polędwiczki z orzechami pochodzi z serwisu przepisy.pl

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)