Polędwica w sosie balsamico z pomidorkami koktajlowymi

Ten sposób przyrządzania polędwicy wołowej pochodzi z Włoch. Mięso możesz też więc podać na sposób typowo włoski – z roszponką, mozzarellą i oliwą
/ 14.09.2011 06:16

Przygotowanie: 10 min
Duszenie:  3 min
Porcja: ok. 250 kcal

Przepis na 4 porcje:

- 45 dag polędwicy wołowej
- 10 dag pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół
- średnia posiekana cebula
- 3 łyżki masła
- 4 łyżki oliwy
- 100 ml octu balsamicznego
- 1/4 szklanki bulionu wołowego
- mąka
- pieprz

Sposób wykonania:

1. Polędwicę wołową umyj, osusz papierowym ręcznikiem kuchennym. Ułóż na desce, pokrój ostrym nożem na plasterki grubości około 2 cm, a następnie lekko spłaszcz dłonią. Oprósz szczyptą świeżo zmielonego czarnego pieprzu oraz mąką.

2. Oliwę i masło rozgrzej na patelni, obsmaż mięso z obu stron na silnym ogniu. Dodaj posiekaną cebulkę, przekrojone na pół pomidorki i delikatnie przesmaż. Wlej ocet balsamiczny i bulion wołowy. Duś 3 min. Podawaj z ryżem na sypko. 

Kulinarne inspiracje - forum >>

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)