POLECAMY

Pizza kalabryjska

Drożdże wymieszać z letnią wodą(połowa szklanki) i cukrem,dodać mąke. Dodać olej, szczyptę soli i zagnieść ciasto, dolewając tyle wody, by miało dość gęstą konsystencję. Odstawić w ciepłe miejsce, by wyrosło...

 

Składniki
30-35 dag mąki
woda
2 dag drożdży
2 łyżki oleju
łyżeczka cukru
sól
3 dojrzałe pomidory
mała puszka tuńczyka w oliwie
puszka koreczków anchois
łyżka kaparów
5 dag sera goudy
1-2 ząbki czosnku
kilka listków bazylii
cukier
pieprz
sól

 

Sposób przygotowania

Drożdże wymieszać z letnią wodą(połowa szklanki) i cukrem,dodać mąke. Dodać olej, szczyptę soli i zagnieść ciasto, dolewając tyle wody, by miało dość gęstą konsystencję. Odstawić w ciepłe miejsce, by wyrosło.
Sparzone pomidory obrać ze skórki i dusić, mieszając, by odparowały, po czym dodać zmiażdżony czosnek, przyprawić masę do smaku cukrem, solą i pieprzem.
Wyrośniętym ciastem wylepić natłuszczoną tortownicę, tworząc wokół niski rancik. Ułożyć na cieście uduszone pomidory, rozdrobnionego tuńczyka osączonego z zalewy, wypłukane i osuszone kapary oraz pokrojone w paseczki anchois.
Posypać posiekaną bazylią, startym serem i 25 minut trzymać w cieple, by ciasto znow podrosło. Piec 30 minut w temperaturze 180 C.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)