POLECAMY

Pierogi z pieczarkami i soczewicą

Pieczarki umyć, oczyścić, pokroić w plasterki i podsmażyć na łyżce oleju razem z posiekanym czosnkiem, posolić...

Składniki
1 szklanka ugotowanej soczewicy
200 g pieczarek
sos sojowy
1/2 szkl. zmielonego czerstwego razowego chleba
2 jajka
2 ząbki czosnku
natka
sól, imbir, pieprz
3 łyżki oleju

Sposób przygotowania
Pieczarki umyć, oczyścić, pokroić w plasterki i podsmażyć na łyżce oleju razem z posiekanym czosnkiem, posolić. Chleb namoczyć w ciepłej wodzie, odcisnąć.Soczewicę, pieczarki i chleb zmielić w maszynce. Wbić jajka, doprawić sosem sojowym, solą, imbirem, pieprzem, dodać natkę. Wyrobić na jednolitą masę. Farsz nakładać na przygotowane ciasto i lepić pierogi. Gotować w osolonym wrzątku. Podawać polane olejem lub stopioną słoninką.
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)