Pierogi z bobem

Mąkę wymieszać z oliwą i wodą. Wody dodać tyle, aby powstało luźne ciasto, które należy rozwałkować i wykroić z niego krążki.
/ 25.09.2011 12:05

Składniki

Ciasto:

  • 50 dag mąki pszennej

  • 1 łyżka oleju lub oliwy

Farsz:

  • 50 dag  bobu
  • 1 cebula
  • 1 kostka bulionu
  • 1 łyżka tłuszczu
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

Mąkę wymieszać z oliwą i wodą. Wody dodać tyle, aby powstało luźne ciasto, które należy rozwałkować i wykroić z niego krążki.

Bób zalać wodą z dodatkiem kostki bulionowej i ugotować do miękkości. Posiekać cebule i zeszklić ją na rozgrzanym tłuszczu. Miękki bób odcedzić i przemielić w maszynce i wymieszać go z cebulą.
Doprawić do smaku solą i pieprzem, nakładać farsz na krążki z ciasta. Zlepić tak jak na pierogi i ugotować w osolonym wrzątku.