Pasztet z suszoną żurawiną

Mięsa zalewamy wodą, zagotowujemy i wrzucamy włoszczyznę, grzyby, ziele i liść laurowy. Gotujemy przez około 3 godziny.

Składniki

 

 

  • pierś z kurczaka,
  • udko z kurczaka,

    Pasztet z suszona żurawiną

  • 30 dag karkówki,
  • 10 dag wędzonego boczku,
  • 30 dag wołowiny,
  • włoszczyzna,
  • 20 dag wątróbek drobiowych,
  • 4 jajka, kajzerka,
  • łyżka oleju,
  • 8 suszonych grzybów,
  • listek laurowy,
  • kilka ziaren ziela angielskiego,
  • 1 cebula,
  • gałka muszkatołowa,
  • majeranek,
  • tymianek,
  • 1/2 szklanki suszonej żurawiny,
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania

Mięsa zalewamy wodą, zagotowujemy i wrzucamy włoszczyznę, grzyby, ziele i liść laurowy. Gotujemy przez około 3 godziny.

Mięso wyjmujemy, kroimy na małe kawałki. W wywarze moczymy kajzerkę i odciskamy. Cebulę kroimy i podsmażamy. Dodajemy wątróbkę i smażymy 5 minut. Mięso z bułką, grzybami, oczyszczoną wątróbką i cebulą przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa. Masę łączymy z jajkami. Przyprawiamy solą, gałką, tymiankiem, majerankiem, pieprzem i wrzucamy żurawinę.

Formę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy masę. Pieczemy godzinę w temperaturze 180 stopni.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)