Papryka faszerowana

Ryż ugotować na sypko w osolonej wodzie, zaś cebulę posiekać i zeszklić na oleju (2 łyżki), przyprawić mielone (sól, pieprz) i razem z cebulką chwilę na patelni przesmażyć.
/ 18.08.2011 12:19

Składniki

  • 6 strąków czerwonej papryki,
  • cebula,
  • 30 dag mięsa mielonego,
  • pół szklanki ryżu

Sos pomidorowy:

  • pół szklanki bulionu,
  • łyżka koncentratu pomidorowego,
  • 4 łyżki oleju,
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

Ryż ugotować na sypko w osolonej wodzie, zaś cebulę posiekać i zeszklić na oleju (2 łyżki), przyprawić mielone (sól, pieprz) i razem z cebulką chwilę na patelni przesmażyć.
Wymieszać mięso z ryżem. Wyciąć środki z papryk i napełnić farszem, przykryć ściętym kapeluszem.
Ułożyć w naczyniu, podlać bulionem, przykryć pokrywką. Piec w piekarniku 30 min. Po wyciągnięciu polać papryki sosem pomidorowym.