Naleśniki serowo-truskawkowe

Robimy ciasto na naleśniki i smażymy około 12 sztuk. Następnie przygotowujemy syrop truskawkowy. Obieramy i myjemy owoce, posypujemy cukrem i gotujemy na wolnym ogniu do czasu aż owoce zmiękną (około 30 min).
/ 20.10.2006 12:06

Składniki

Ciasto:

  • mleko
  • mąka
  • 2 jaja
  • 3 łyżki śmietany kwaśnej
  • cukier waniliowy
  • kilka kropli zapachu waniliowego

Masa serowa:

  • 2 kostki tłustego twarogu
  • opakowanie serka waniliowego
  • śmietana kwaśna
  • 3-4 łyżki cukru

Syrop truskawkowy:

  • około 20 dag truskawek
  • około 6 łyżek cukru

Ponadto:

  • ubita kremówka

Sposób przygotowania

Robimy ciasto na naleśniki i smażymy około 12 sztuk.

Następnie przygotowujemy syrop truskawkowy. Obieramy i myjemy owoce, posypujemy cukrem i gotujemy na wolnym ogniu do czasu aż owoce zmiękną (około 30 min).

Twaróg dusimy widelcem i dodajemy resztę składników. Mieszamy. Nakładamy trochę masy na naleśniki i zawijamy w dowolny sposób.

Przed podaniem obsmażamy na masełku i polewamy syropem z truskawek. Na wierzch kładziemy kleks ubitej śmietanki.