Składniki
Ciasto:
-
- mąka
- 2 jaja
- 3 łyżki śmietany kwaśnej
- cukier waniliowy
- kilka kropli zapachu waniliowego
Masa serowa:
- 2 kostki tłustego twarogu
- opakowanie serka waniliowego
- śmietana kwaśna
- 3-4 łyżki cukru
Syrop truskawkowy:
- około 20 dag truskawek
- około 6 łyżek cukru
Ponadto:
- ubita kremówka
Sposób przygotowania
Robimy ciasto na naleśniki i smażymy około 12 sztuk.
Następnie przygotowujemy syrop truskawkowy. Obieramy i myjemy owoce, posypujemy cukrem i gotujemy na wolnym ogniu do czasu aż owoce zmiękną (około 30 min).
Twaróg dusimy widelcem i dodajemy resztę składników. Mieszamy. Nakładamy trochę masy na naleśniki i zawijamy w dowolny sposób.
Przed podaniem obsmażamy na masełku i polewamy syropem z truskawek. Na wierzch kładziemy kleks ubitej śmietanki.