Lazania z mięsem i soczewicą

Zapiekanki są niesamowite. Mogą stać się numerem popisowym imprezy, potrafią bowiem zachwycić wyglądem i zaskoczyć wybitnym smakiem.
/ 05.11.2007 12:52
Składniki:
- 1 opakowanie płatów lazanii
- 40 dag mielonego mięsa
- cebula
- 3 ząbki czosnku
- po 2 łyżki oleju i koncentratu pomidorowego
- 2 pomidory
- po pół szklanki ugotowanej soczewicy i startego sera
- sól i pieprz
- papryka

Cebulę i czosnek obrać, zeszklić na oleju, dodać posiekane pomidory, przesmażyć kilka minut, połączyć z koncentratem pomidorowym, soczewicą i mięsem, smażyć ok. 10 minut, przyprawić. Płaty lazanii obgotować 5 minut, wyjąć, rozłożyć, aby się nie skleiły. W natłuszczonym oliwą naczyniu ułożyć na przemian płaty ciasta i farsz, wierzch przykryć płatami ciasta i polać koncentratem wymieszanym z wodą lub bulionem, posypać serem, zapiekać ok. 30 minut w temp. 180°C.
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)