POLECAMY

Kurczak nadziewany w białym winie

Obraną cebulę pokroić w drobną kosteczkę i zeszklić w 2 łyżkach masła, dodać ryż i poddusić, następnie zalać bulionem i gotować na małym ogniu przez 15 minut.

Składniki

  • 50 g cebuli
  • 3 łyżki masła
  • 50 g ryżu długoziarnistego
  • 1/8 l bulionu mięsnego
  • 2 łyżki oleju
  • 200 g wątróbek z kurczaka
  • 100 g pokrojonych pieczarek
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany
  • sól i pieprz
  • 1 kurczak (ok 1 kg)
  • 50 g słoniny
  • 1/4 l białego wina
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania

Obraną cebulę pokroić w drobną kosteczkę i zeszklić w 2 łyżkach masła, dodać ryż i poddusić, następnie zalać bulionem i gotować na małym ogniu przez 15 minut.

Na oleju obsmażyć pokrojoną w kosteczkę wątróbkę z kurczaka i grzyby. Wymieszać je razem z ryżem i śmietaną. Przyprawić solą i pieprzem.

Kurczaka napełnić nadzieniem i zaszyć. Słoninę pokroić w kosteczkę stopić i przełożyć do formy. Kurczaka natrzeć masłem włożyć do formy i upiec, w czasie pieczenia polewać winem

Do sosu z pieczenia kurczaka dodać troszkę wody, resztę wina i mąkę ziemniaczana wymieszać i podgrzać

Piec 45 minut w temperaturze 200 stopni.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/8 lat temu
kurczak nadziewany