Kurczak cytrynowy fot. STOCKFOOD/FREE

Kurczak cytrynowy

Przekrojone cytrynę i czosnek możesz włożyć do środka pieczonego kurczaka. Dzięki temu mięso nabierze wyraźnego, przyjemnego aromatu.
/ 26.04.2011 08:48
Kurczak cytrynowy fot. STOCKFOOD/FREE

Przygotowanie i pieczenie ok. 110 min * 1 porcja – ok. 210 kcal

Składniki na 6 porcji:
- 1 duży kurczak (ok. 1,5 kg)
- 2 cytryny
- 1 główka czosnku
- 1 strąk czerwonej papryki
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
- oregano

Sposób wykonania:
1. Cytryny wyszoruj, sparz. Z jednej zetrzyj skórkę, wyciśnij sok. Główkę czosnku przekrój na połowę.

2. Kurczaka oczyść, opłucz, osusz. W środku i na zewnątrz skrop sokiem z cytryny, natrzyj czosnkiem, skórką z cytryny oraz oregano, solą i pieprzem. Odstaw na godzinę.

3. Ułóż w brytfannie, posmaruj oliwą. Obłóż przekrojonym czosnkiem, cytryną i kawałkami papryki. Piecz ok. 80 min w 200 st. C, polewając wytwarzającym się sosem.

Kulinarne inspiracje - forum >>

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)