Kotlety mielone klasyczne

Nie wyobrażamy sobie kuchni bez mielonych kotletów!
/ 27.11.2007 15:44
Składniki:
- 70 dag mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
- 1 cebula
- 1-2 jajka
- mleko lub woda do namoczenia bułki
- sól i pieprz
- olej do smażenia

Kajzerkę namoczyć w mleku lub wodzie, kiedy zmięknie, odcisnąć, połączyć z mięsem. Cebulę obrać, drobno posiekać, dodać do mięsa, wbić jajka, dokładnie wymieszać, można dodać posiekaną natkę lub zioła. Masę mięsną przyprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem, starannie wyrobić, uformować kotlety, ułożyć na desce, spłaszczyć nożem z obu stron, tak aby na powierzchni powstała kratka. Na głębokiej patelni rozgrzać tłuszcz, kłaść kotlety, smażyć z obu stron na rumiano, uważając, żeby się nie przypaliły. Zmniejszyć ogień, przykryć i podgrzewać kilka minut, by nie były surowe w środku. Są świetne zarówno na ciepło, jak i na zimno.