Kotlety mielone

Smak tego najpopularniejszego dania z mielonego mięsa w dużej mierze zależy od dodatków i przypraw.
/ 07.09.2007 12:10
Składniki:
- 50 dag mielonego wieprzowo-wołowego
- 1 cebula
- 1 jajko
- 1 bułka
- sól i pieprz
- tarta bułka
- olej do smażenia

Bułkę namoczyć w wodzie lub mleku. Cebulę obrać, drobno posiekać (można zeszklić na oleju, wtedy kotlety będą miały łagodniejszy smak), włożyć do miski razem z mięsem i bułką, dodać jajko, dokładnie wyrobić. Przyprawić do smaku solą i pieprzem, można dodać posiekane zioła świeże lub suszone, wymieszać. Dłonie opłukać wodą, wilgotnymi formować z masy mięsnej owalne kotlety, obtaczać je w tartej bułce. Na patelni rozgrzać olej lub inny tłuszcz, położyć kotlety, smażyć na rumiano 3–4 minuty, przerzucić na drugą stronę, dosmażyć. Zmniejszyć ogień, podgrzewać kilka minut, aby kotlety nie były surowe w środku.

Źródło: Przyjaciółka
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)