Korzenne udka z kurczaka z cytryną

Niezwykłe, pieczone udka o orzeźwiającym aromacie
/ 14.04.2010 10:41

Przygotowanie 10 min+marynowanie
Pieczenie 40 min
Porcja 450 kcal
Koszt porcji 2,90 zł

Składniki na 4 porcje:
- 8 pałeczek z kurczaka
- 4 cytryny
- papryczka chili
- 6 łyżek miodu
- 6 łyżek oliwy
- sól
- pieprz

Sposób wykonania:
1. Cytryny dokładnie wyszoruj, sparz. Z dwóch odkrój skórkę, pokrój w paski i wyciśnij sok. Wymieszaj z oliwą, 4 łyżkami miodu, posiekaną papryczką, solą i pieprzem.

2. Do tej marynaty włóż pałeczki kurczaka, przykryj, chłodź godzinę.

3. Ułóż je w naczyniu żaroodpornym. Piecz 40 minut w temp. 190 stopni, co jakiś czas obracając.

4. Ok. 20 minut przed końcem pieczenia dołóż pozostałe pokrojone w ćwiartki cytryny, posmaruj resztą miodu.

5. Kurczaka podawaj z ryżem na sypko.

Kulinarne inspiracje - forum >>

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)