Koperkowe roladki z kurczaka

Filety z kurczaka rozbić. Następnie posypać je pokrojonym koperkiem (około 2 łyżki koperku odłożyć), granulowanym czosnkiem i solą...
/ 03.07.2007 23:16

 

Składniki
1 pęczek koperku
3 pojedyncze filety z kurczaka
czosnek granulowany
½ łyżki mąki pszennej
czosnek granulowany
sól

 

Sposób przygotowania

Koperek opłukać i drobno pokroić. Filety z kurczaka rozbić. Następnie posypać je pokrojonym koperkiem (około 2 łyżki koperku odłożyć), granulowanym czosnkiem i solą. Zwinąć roladki i spiąć je wykałaczkami. Gotowe roladki przełożyć na gorący olej i zrumienić z każdej strony. Następnie zalać je około ½ szklanki wody i dusić pod przykryciem około 15 minut. Po tym czasie roladki wyciągnąć i wyjąć z nich wykałaczki. Do około 1/3 szklanki wody dodać śmietanę i mąkę. Dokładnie rozmieszać i wlać do garnka, w którym dusiły się roladki. Sos zagotować. Następnie dodać odłożony wcześniej koperek. Przyprawić do smaku i wymieszać.

Koperkowe roladki polać koperkowym sosem. Podawać z dużą ilością ulubionej surówki lub z młodymi ziemniaczkami i surówką.