Kolorowe szaszłyki z wieprzowiny z grilla

Podawać z ostrym sosem pomidorowym i upieczonymi na grillu podpłomykami
/ 21.06.2011 14:13
Składniki:
- 50 dag mielonego mięsa wieprzowego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- mielona słodka papryka
- 2 średniej wielkości i grubości pory
- 25 dag boczku wędzonego

Sposób wykonania:

1. Cebulę i czosnek obrać, pokroić w drobna kostkę. Dodać do mięsa. Przyprawić obficie papryką, solą i świeżo mielonym pieprzem. Wyrobić masę.

2. Z masy mięsnej formować wilgotnymi dłońmi małe zgrabne kuleczki podobnej wielkości. Boczek pokroić w grubszą kostkę. Pory opłukać, osuszyć, usunąć uszkodzone liście i pokroić na 2 cm kawałki.

3. Klopsiki mięsne nadziewać naprzemiennie razem z kawałkami pora i boczku na szpadki do szaszłyków.

4. Przygotowane szaszłyki ułożyć na gorącym ruszcie i grillować około 15 minut. W trakcie opiekania obracać. Podawać z ostrym sosem pomidorowym i upieczonymi na grillu podpłomykami (wcześniej posmarowanymi masłem czosnkowym).

Przepisy na potrawy z grilla - forum >>
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)