Knedle ze śliwkami - przepis

Z wyrobionego ciasta uformować wałek średnicy 4 cm i kroić go na krążki grubości 2 cm. Każdy kawałek spłaszczyć, nakładać śliwkę bez pestki, zakleić i formować w rękach kulkę.
/ 30.08.2018 09:54

Składniki

  • 30 dag mąki
  • 60 dag ziemniaków
  • 2 jaja
  • 50 dag śliwek
  • sól

Sposób przygotowania

Ziemniaki obrać, zemleć, zimne połączyć z resztą składników. Zarobić  na stolnicy.

Z wyrobionego ciasta uformować wałek średnicy 4 cm i kroić go na krążki grubości 2 cm. Każdy kawałek spłaszczyć, nakładać śliwkę bez pestki, zakleić i formować w rękach kulkę.

W szerokim garnku zagotować sporą ilość wody, posolić, wrzucić knedle gotować ok. 10 min od wypłynięcia, odcedzić podawać z tartą bułką podsmażoną na maśle.