Knedle z ryżu

Ryż ugotować w osłodzonym mleku, odcedzić, odczekać aż przestygnie, wtedy zaciągnąć go 3 żółtkami i pianą ubitą z białek, dodać mąkę. Z powstałego ciasta formować małe knedle i do środka każdego wcisnąć małą, wypestkowaną śliwkę. Knedle muszą być okrągłe, a śliwki zupełnie pokryte ciastem. Następnie obtaczać je w roztrzepanym jaju i tartej bułce i smażyć na gorącym oleju.
/ 17.10.2007 13:48

Składniki

  • 200 g ryżu,
  • mąka,
  • 1 l mleka,
  • tarta bułka,
  • cukier,
  • olej,
  • 5 jaj,
  • śliwki.

Sposób przygotowania

Ryż ugotować w osłodzonym mleku, odcedzić, odczekać aż przestygnie, wtedy zaciągnąć go 3 żółtkami i pianą ubitą z białek, dodać mąkę.

Z powstałego ciasta formować małe knedle i do środka każdego wcisnąć małą, wypestkowaną śliwkę. Knedle muszą być okrągłe, a śliwki zupełnie pokryte ciastem.

Następnie obtaczać je w roztrzepanym jaju i tartej bułce i smażyć na gorącym oleju.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/09.08.2008 19:59
nie zbyt dokładny przepis, ILE MĄKI?