POLECAMY

Kluski śląskie

Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, zalać wrzącą wodą, osoloną wodą, ugotować, odcedzić, odparować, wystudzić i zemleć. Połączyć z przesianymi mąkami, jajami, zarobić szybko ciasto.

Składniki

  • 1,2 kg ziemniaków,
  • 6 dkg mąki ziemniaczanej,
  • 5 dkg mąki wrocławskiej,
  • 2 jaja,
  • tłuszcz do gotowania, sól do smaku.

Sposób przygotowania

Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, zalać wrzącą wodą, osoloną wodą, ugotować, odcedzić, odparować, wystudzić i zemleć. Połączyć z przesianymi mąkami, jajami, zarobić szybko ciasto.

Formować kluski o wadze 3-4 dkg. Gotować partiami we wrzącej osolonej wodzie z dodatkiem tłuszczu. Ugotowane kluski wyjmować łyżką cedzakową, osączyć, polać masłem lub skwarkami ze słoniny.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (4)
/7 lat temu
DO KITU TEN PSZEPIS !!!ciasto za zadkie , zle napisane proporcje....
/9 lat temu
skoro dodajecie mąke przenną to nie jest to ciasto na kluski śląskie. Tam jest TYLKO MĄKA ZIEMNIACZANA.
/10 lat temu
to ciasto raczej na kopytka do slaskich dodaje sie TYLKO make ziemniaczana
POKAŻ KOMENTARZE (1)