Kluski kładzione

Mąkę przesiać do naczynia, dodać jaja, wodę i sól, dokładnie wymieszać i wyrobić łyżką. Można te wszystkie składniki włożyć do miksera, włączyć mikser na 30 sekund.
/ 13.10.2006 09:47

Składniki

  •  

    40 dkg mąki,
  • 150 ml - 200 ml wody,
  • 2 jaja,
  • 2 dkg tłuszczu,
  • sól do smaku.

Sposób przygotowania

Mąkę przesiać do naczynia, dodać jaja, wodę i sól, dokładnie wymieszać i wyrobić łyżką. Można te wszystkie składniki włożyć do miksera, włączyć mikser na 30 sekund.

Kłaść metalową łyżką podłużne kluski na wrzącą osoloną wodę z dodatkiem tłuszczu, zamieszać aby nie przywarły do dna naczynia, gotować pod przykryciem, odcedzić, przelać gorącą wodą, osączyć na sicie.

Podawać z sosami lub masłem i cukrem, można także posypać przetartym twarożkiem.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (14)
/19.03.2010 18:31
szkoda ze nie napisane jak duze maja byc te kluski... Niby smaczne, ale jakies twarde, choc gotowalty sie i gotowaly. No w sumie to tez by sie przydala taka wskazowka, ile maja sie gotowac :-)
/24.06.2011 14:15
kluski kładzione gotuje się do wypłynięcia . potem im dłużej się gotują tym są twardsze
/11.04.2011 16:35
Kluski najlepiej wychodza gdy nakladamy je dwoma malymi lyzeczkami przekladajac na przemian,a podczas wyrabiania masy np w malakserze ja daje 3jajka i tyle maki i wody aby byly nie za geste ...bo wowczas wychodza twarde. Ogolnie przepis latwy i smaczny! Podawac z sosami i na slodko! Polecam !
POKAŻ KOMENTARZE (11)