Kaczka w winnym sosie

Z pysznymi wiśniami i aromatycznymi ziołami
/ 28.02.2011 11:13

Przygotowanie 20 min
Pieczenie 30 min
Sztuka 630 kcal
Koszt porcji 6,60 zł

Przepis na 2 porcje:
- 2 piersi z kaczki
- 2 pokrojone w kostkę cebule
- 1/2 szklanki czerwonego wina
- 25 dag mroż. wiśni
- łyżka cukru
- 2 goździki
- łyżeczka mąki ziemniaczanej
- sól
- pieprz
- tymianek
- 5 łyżek oleju

Sposób wykonania:
1. Skórkę mięsa natnij w kratkę, natrzyj solą, pieprzem i tymiankiem. Zrumień na oleju. Przykryj folią aluminiową. Piecz 30 min (200 st.).

2. Cebulę podsmaż, podlej winem, dodaj wiśnie, goździki, cukier i duś 10 min. Zagęść mąką z 5 łyżkami wody. Mięso pokrój, podawaj z sosem.

Kulinarne inspiracje - forum >>

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)