Kaczka w pomarańczach fot. STOCKFOOD/FREE

Kaczka w pomarańczowym sosie

Danie nie tylko od święta!
/ 10.03.2011 07:39
Kaczka w pomarańczach fot. STOCKFOOD/FREE

Przygotowanie 90 min * 1 porcja – ok. 730 kcal

Składniki na 6 porcji:
- 1 kaczka
- 4 pomarańcze
- 2 łyżki masła
- 100 ml likieru pomarańczowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 200 ml bulionu drobiowego
- sól
- pieprz

Sposób wykonania:
1. Dwie pomarańcze obierz ze skórki, usuń białe błonki, pokrój w plastry.

2. Kaczkę oczyść, opłucz, osusz, natrzyj solą i pieprzem.

3. W rondlu rozpuść masło, włóż do niego kaczkę i zrumień ją ze wszystkich stron. Rondel przykryj i duś kaczkę ok. 45 min, co jakiś czas ją obracając.

4. Z pozostałych pomarańczy wyciśnij sok. Wymieszaj go z bulionem, sokiem z cytryny i likierem. Płynem podlej kaczkę, duś jeszcze ok. 15 min. Kaczkę wyjmij na półmisek. Sos możesz ewentualnie zagęścić łyżeczką mąki rozmieszanej z odrobiną zimnej wody.

5. Plasterki pomarańczy podgrzej na patelni z 2 łyżkami sosu z rondla. Obłóż nimi kaczkę, polej częścią sosu, pozostały przelej do sosjerki.

Kulinarne inspiracje - forum >>

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)