Indyk w sosie czekoladowym

Potrawa, którą na pewno będą uwielbiać dzieci... i ich rodzice.

Składniki:
- 1 kg fileta z indyka (może też być mięso z podudzi)
- włoszczyzna
- sól
- 2–3 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
- strąk papryki
- łyżeczka sezamu
- 2 ząbki czosnku
- grzanka z kromki bułki
- 2 łyżki migdałów
- 2 pomidory
- mielony cynamon
- pieprz
- mielone chili
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżka masła

Opłukane mięso i oczyszczoną włoszczyznę wrzucić do osolonego wrzątku. Gotować do czasu, aż mięso będzie miękkie. Filety wyjąć z wywaru, 2 szklanki wywaru zachować. Mięso osączyć, obsmażyć na rumiano na dobrze rozgrzanym oleju, przełożyć do drugiego garnka.c

Migdały i sezam zrumienić na suchej patelni, ostudzić. Paprykę umyć, posiekać, oddzielić nasionka. Ząbki czosnku obrać, posiekać. Pomidory umyć, sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na kawałki, oddzielić stwardniałe części i nasionka. Grzankę pokruszyć na mniejsze kawałki.

Pokrojoną paprykę, pomidory, czosnek, grzanki, migdały i sezam zmiksować lub zemleć. Wymieszać z solą, pieprzem, chili, kakao i utartym masłem. Pastę przesmażyć na łyżce rozgrzanej oliwy. Ugotowane mięso zalać wywarem, dodać pastę, dusić około godziny.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)