Indyk ubrany w liście

Smak indyka znakomicie podkreśli dodatek konfitury z żurawin.

Porcja 310 kcal. Dla 4 osób
Składniki:
- 50 dag piersi indyka
- sok z połowy cytryny
- łyżka oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
- zioła świeże lub suszone

Przygotowanie
1. Mięso opłucz, dokładnie osusz, pokrój na 8 plastrów, lekko rozbij je dłonią (nie tłuczkiem!). Potem natrzyj solą, pieprzem i ziołami, skrop sokiem z cytryny wymieszanym z oliwą. Odstaw na pół godziny, żeby mięso nabrało aromatu.
2. Rozgrzej teflonową patelnię i smaż mięso przez 5 minut z każdej strony. Następnie zmniejsz płomień, przykryj patelnię i trzymaj mięso jeszcze na małym ogniu przez 5–10 minut.
3. Podawaj natychmiast po zdjęciu z patelni. Taki indyk świetnie smakuje z kaszką kuskus lub ryżem. Do tego np. zielona sałata z sosem winegret i jarzynka.

Rada: Ryż możesz zabarwić na żółto kurkumą lub szafranem. Smak indyka znakomicie podkreśli dodatek konfitury z żurawin.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)