Hamburgery z mięsa kurczaka

Mięso zmielić, połączyć z masłem, kolendrą, sosem chilli i czosnkiem. Całość dokładnie wymieszać, doprawiając w trakcie do smaku, a następnie uformować 4 hamburgery. Pomidory połączyć z avocado, sokiem z limonki, oliwą i cebulą.
/ 05.07.2013 06:33

Składniki

  • 600 g mięsa Kurczaka Zagrodowego z Podlasia,
  • 100 g posiekanego masła,
  • 1 pęczek posiekanej kolendry,
  • 4 łyżki słodkiego sosu chilli,
  • 2 rozgniecione ząbki czosnku,
  • Sól, kmin rzymski mielony,
  • Wędzona słodka papryka do smaku,
  • 4 okrągłe bułki,
  • 4 plastry sera pleśniowego.

Salsa pomidorowa:

  • Pokrojony w kostkę miąższ z 4 dojrzałych pomidorów,
  • ½ avocado pokrojonego w kostkę,
  • 1 czerwona cebula pokrojona w kostkę,
  • Sok z ½ limonki,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • Sól, pieprz czarny grubo mielony do smaku.

Hamburgery z mięsa kurczaka

Sposób przygotowania

Mięso zmielić, połączyć z masłem, kolendrą, sosem chilli i czosnkiem. Całość dokładnie wymieszać, doprawiając w trakcie do smaku, a następnie uformować 4 hamburgery. Pomidory połączyć z avocado, sokiem z limonki, oliwą i cebulą. Na chwilę przed podaniem doprawić do smaku. Hamburgery upiec na grillu (około 4 minut z każdej strony). Na każdym położyć plasterek sera pleśniowego oraz łyżkę salsy pomidorowej z avocado. Podawać z przekrojoną i opiekaną na grillu bułką oraz pieczonymi w ziołach ziemniakami w mundurkach.