Kurki fot. Adobe Stock

Wyśmienity przepis na duszone grzyby!

Jak przyrządzić najlepsze duszone grzyby? Oto odpowiedź!
/ 06.07.2018 14:37
Kurki fot. Adobe Stock

Składniki:
- 1 kg kurek
- sól i pieprz
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- sok z cytryny
- 1/2 szklanki bulionu grzybowego
- po 2 łyżki oleju i masła
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- szczypta cukru

Grzyby dokładnie umyć, osuszyć. W rondlu rozgrzać bardzo silnie olej, wrzucić grzyby, podsmażyć, po chwili zmniejszyć ogień, dodać masło, smażyć jeszcze 15 minut.

Przecier dokładnie wymieszać z czosnkiem roztartym z solą, bulionem, pieprzem, cukrem i ziołami, wlać do grzybów, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień, dusić około 50 minut. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.