Gotowane klopsiki rybne - przepis

Jak klops, to klops! Nawet rybny!
/ 17.05.2013 16:37

Składniki:

  • 50 dag filetów rybnych
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • 5 dag bułki tartej
  • sól i pieprz
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju
  • tymianek, oregano
  • pół pęczka natki
  • mąka

Sposób przygotowania klopsików rybnych:


Cebulę pokroić i usmażyć na oleju, połowę bułki tartej zalać wodą, by namiękła, posiekać natkę. Filety rybne zemleć, wbić jajka, dodać namoczoną i suchą bułkę tartą, natkę, przyprawić solą, pieprzem i ziołami oraz czosnkiem (jeśli masa jest za rzadka, wsypać bułki, za gęsta - odrobinę wody). Łyżeczką do herbaty nabierać masę, formować klopsiki rybne i obtaczać w mące. Wrzucać porcjami na wrzącą, osoloną wodę i gotować 10-12 minut od chwili, kiedy wypłyną, wyjąć łyżką cedzakową, podawać z pikantnym sosem.