Składniki:
- 50 dag filetów rybnych
- 1 cebula
- 2 jajka
- 5 dag bułki tartej
- sól i pieprz
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oleju
- tymianek, oregano
- pół pęczka natki
- mąka
Sposób przygotowania klopsików rybnych:
Cebulę pokroić i usmażyć na oleju, połowę bułki tartej zalać wodą, by namiękła, posiekać natkę. Filety rybne zemleć, wbić jajka, dodać namoczoną i suchą bułkę tartą, natkę, przyprawić solą, pieprzem i ziołami oraz czosnkiem (jeśli masa jest za rzadka, wsypać bułki, za gęsta - odrobinę wody). Łyżeczką do herbaty nabierać masę, formować klopsiki rybne i obtaczać w mące. Wrzucać porcjami na wrzącą, osoloną wodę i gotować 10-12 minut od chwili, kiedy wypłyną, wyjąć łyżką cedzakową, podawać z pikantnym sosem.