Golonka gotowana z jarzynami

Golonkę opalamy nad ogniem, gdy znajduje się na niej nawet drobna szczecina. Dokładnie myjemy pod strumieniem zimnej wody i wkładamy do dużego garnka. Zalewamy woda, tak, aby golonka nie wystawała nad jej poziom.
/ 09.10.2008 21:17

Składniki

  • 1 duża golonka wieprzowa (najlepiej tylna),
  • 1 duży seler,

  • 6 średnich marchewek,
  • 3 średnie pietruszki,
  • 1 duży por,
  • 1 duża cebula,
  • 1 kostka rosołowa drobiowo–wołowa,
  • maggi, vegeta, sól, pieprz,
  • kilka łyżek smalcu

Sposób przygotowania

Golonkę opalamy nad ogniem, gdy znajduje się na niej nawet drobna szczecina. Dokładnie myjemy pod strumieniem zimnej wody i wkładamy do dużego garnka. Zalewamy wodą tak, aby golonka nie wystawała nad jej poziom.

Doprowadzamy do stanu wrzenia, aż pojawią się pierwsze „szumowiny”, usuwamy je nalewką lub łyżką i dodajemy wszystkie obrane i umyte jarzyny oraz wszystkie przyprawy: sól, pieprz, maggi, Vegetę, kostkę rosołową. Gotujemy ok. 3 do 3,5 godziny.

Po tym czasie wyciągamy delikatnie i odstawiamy na talerz. Naczynie żaroodporne wysmarowujemy smalcem i wkładamy golonkę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200˚C na ok. 30 minut.