Frytki belgijskie

A do nich przepyszne sosy
/ 26.05.2009 12:49
Składniki:
- 1 kg belgijskich ziemniaków bintjes
- 1 l oleju słonecznikowego

Sposób wykonania:
Ziemniaki obrać i pokroić w grube słupki. Opłukać w zimnej wodzie i osuszyć. Smażyć w gorącym oleju w temperaturze 140 stopni C około 10 minut, aż wypłyną. Pozostawić na sitku, żeby ociekły.
Rozgrzać znowu olej do 180–190 stopni C i smażyć frytki ponownie, aż się zarumienią.

Sosy:
BBQ – cebula, czosnek, pikantny ketchup, miód.
Garlic mayo – majonez, czosnek, szczypiorek.
Mexican – pomidory pelati, marchewka, seler, cebula, papryka ostra, tabasco, czosnek.
Dijon mustard – majonez, musztarda Dijon, czosnek, miód.
Brandy mayo – majonez, kropla brandy, czosnek, koncentrat pomidorowy, pieprz.
Pesto mayo – majonez, bazylia, orzechy włoskie, czosnek.