Fiński pieróg z rybą

Cały świat je pierogi!
/ 16.10.2008 14:48
Składniki:
- 45 dag mąki, najlepiej żytniej i pszennej pół na pół
- 6 dag masła
- 80 dag filetów z ryby morskiej
- 10 dag słoniny
- 2 cebule
- 1 żółtko
- 1 jajko
- 2 łyżki słodkiej śmietanki
- sól i pieprz
- smalec lub olej

Do przesianej mąki wlać szklankę wody, dodać stopione masło, 1/4 łyżeczki soli, wyrobić ciasto, rozwałkować, złożyć na pół, włożyć na 30 minut do lodówki. Pokroić w kostkę słoninę i cebulę, przesmażyć, zemleć razem z rybą, wymieszać ze śmietaną i żółtkiem, przyprawić. Ciasto ponownie rozwałkować na prostokąt, wyłoży farsz, zlepić brzegi. Posmarować rozmąconym jajkiem, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180ºC, piec około 90 minut, od czasu do czasu smarować wierzch smalcem lub olejem.
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)