Egzotyczny schabowy

Wycisnąć sok z cytryny, wymieszać go razem z otartą skórką, miodem, sosem sojowym. Dodać rozgnieciony czosnek, szczyptę tymianku, sól, pieprz. Kotlety lekko rozbić, posmarować z obu stron marynatą, odstawić pod przykryciem do lodówki na godzinę.
/ 18.06.2007 22:28

Składniki

  • 4 kotlety schabowe,
  • 4 plasterki ananasa,
  • 4 plasterki sera topionego,
  • cytryna,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki płynnego miodu,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 2 łyżki żurawiny,
  • tymianek,
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

Wycisnać sok z cytryny, wymieszać go razem z otartą skórką, miodem, sosem sojowym. Dodać rozgnieciony czosnek, szczyptę tymianku, sól, pieprz. Kotlety lekko rozbić, posmarować z obu stron marynatą, odstawić pod przykryciem do lodówki na godzinę.

Na patelni rozgrzać oliwę. Włożyć kotlety i usmażyć na rumiano. Na wierzchu kotletów ułożyć owoce, przykryć plasterkami sera. Podlać kilkoma łyżkami wody, przykryć i dusić 5-6 minut, aż ser sie roztopi. 

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)