POLECAMY

Domowy chlebek tostowy

Drożdże mieszamy z cukrem i odrobiną ciepłej wody. Odstawiamy w ciepłe miejsce aby podrosły. Do miski przesiewamy mąkę, wsypujemy mleko i sól...

Składniki

  • 20 dag drożdży
  • 540 g mąki
  • 320 g wody
  • kopiasta łyżka masła
  • kopiasta łyżka mleka w proszku
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki cukru

Sposób przygotowania

Drożdże mieszamy z cukrem i odrobiną ciepłej wody. Odstawiamy w ciepłe miejsce aby podrosły. Do miski przesiewamy mąkę, wsypujemy mleko i sól. Wlewamy drożdże i ciepłą wodę. Mieszamy łyżką i dodajemy rozpuszczone, ciepłe masło. Dokładnie mieszamy, aby wszystkie składniki ładnie się połączyły. Odstawiamy w ciepły kącik i przykrywamy ściereczką. Kiedy ciasto podwoi objętość, przekładamy do wyłożonej papierem wąskiej, podłużnej formy. Ponownie czekamy aż ciasto wyrośnie. Gdy już będzie pełna blaszka ciasta, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 40 minut. Na wierzchu chlebek powinien być lekko brązowy.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)