Składniki
-
- 540 g mąki
- 320 g wody
- kopiasta łyżka masła
- kopiasta łyżka mleka w proszku
- pół łyżeczki soli
- pół łyżeczki cukru
Sposób przygotowania
Drożdże mieszamy z cukrem i odrobiną ciepłej wody. Odstawiamy w ciepłe miejsce aby podrosły. Do miski przesiewamy mąkę, wsypujemy mleko i sól. Wlewamy drożdże i ciepłą wodę. Mieszamy łyżką i dodajemy rozpuszczone, ciepłe masło. Dokładnie mieszamy, aby wszystkie składniki ładnie się połączyły. Odstawiamy w ciepły kącik i przykrywamy ściereczką. Kiedy ciasto podwoi objętość, przekładamy do wyłożonej papierem wąskiej, podłużnej formy. Ponownie czekamy aż ciasto wyrośnie. Gdy już będzie pełna blaszka ciasta, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 40 minut. Na wierzchu chlebek powinien być lekko brązowy.