Do przygotowania ryby po grecku potrzebujesz:
Składniki: 2 filety z pangi (50 dag), opakowanie włoszczyzny mrożonej, pokrojonej w słupki, 2 ząbki czosnku, pół szklanki ketchupu, cebula, 4 łyżki oleju, sól, pieprz, cukier, lister laurowy, ziele angielskie. Surówka: 40 dag kapusty kiszonej, marchew, jabłko, dymka, oliwa.
Rybę zalej małą ilością gorącej wody, posól. Gotuj do miękkości - ok. 5 minut.
Podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek. Potem warzywa - 10 minut na dużym ogniu. Dodaj ketchup i przyprawy. Duś 10 minut.
Czas na surówkę: poszatkuj kapustę, zetrzyj marchew i jabłko, pokrój dymkę (połowę użyj, resztę zamróź). Dodaj oliwę, dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem.
Rybę odsącz, już na talerzu przykryj warzywami. Podaj z surówką i ryżem.
Zobacz także: Śledź na wigilię