Cielęcina słodko - kwaśna

Mięso pokroić w małą kostkę, skropić sosem sojowym, olejem sezamowym ...
/ 13.11.2007 13:02

Składniki

  • 100 g cielęciny,
  • 1 łyżeczka jasnego sosu sojowego,

  • kilka kropli oleju sezamowego,
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego,
  • 1 pomidor,
  • 1 łyżeczka soku cytrynowego,
  • 1 dymka,
  • pół strąka zielonej papryki,
  • 2 plastry ananasa świeżego lub z puszki,
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania

Mięso pokroić w małą kostkę, skropić sosem sojowym, olejem sezamowym, posypać solą i pieprzem, odstawić na 10 min. Następnie obsmażyć na oleju na dużym ogniu, dodać pomidora (sparzonego wrzątkiem, obranego ze skórki i pokrojonego w drobną kostkę), sok cytrynowy i gotować razem 10 min. na małym ogniu. Dodać drobno pokrojoną dymkę i ananas, podgrzać.