Ciasto na pizzę

Włożyć do miski lub większego naczynia wszystkie składniki, wymieszać i wyrabiać ciasto przez 2 i pół minuty. Oprószone mąką zostawiamy na jakieś 20 minut w cieple, aby podrosło.
/ 20.10.2006 08:57

Składniki

  • 1 szklanka piwa
  • 1 lyzka tluszczu
  • 1 lyzka cukru
  • 1 lyzeczka soli
  • 2 2/3 szklanki maki
  • 1 1/4 lyzeczki drozdzy

Sposób przygotowania

Włożyć do miski lub większego naczynia wszystkie składniki, wymieszać i wyrabiać ciasto przez 2 i pół minuty. Oprószone mąką zostawiamy na jakieś 20 minut w cieple, aby podrosło.

Wyrobione ciasto rozwałkować na wysypanej mąką stolnicy na okrągłe placki, a nastepnie ułożyć w formę do pizzy lub blachę do pieczenia (dobrze wysmarować przed włożeniem ciasta tłuszczem). Brzegi ciasta należy wywinąć ku górze a wierzch nakłuć kilkakrotnie widelcem.

Pizze wkładamy do piekarnika nagrzanego do 50 stopni na 15 min, potem gdy urośnie, zwiększamy temperaturę do 190 stopni. Pieczemy około 10 minut, w tym czasie przygotowujemy dodatki. Nakładamy dodatki i pieczemy jeszcze około 10 minut w temperaturze 190 - 210 stopni.