tahini do czego fot. Adobe Stock, chandlervid85

Pasta tahini: do czego ją wykorzystać, jak wykonać i dlaczego warto ją jeść?

Tahini - do czego? Ta niezwykła pasta sezamowa idealnie sprawdza się nie tylko jako składnik hummusu, ale pasuje do wielu dressingów. Możesz ją wykorzystać także jako dip do warzywnych przekąsek. Zobacz, jak zrobić idealnie gładką pastę tahini i dlaczego warto ją jeść. To prawdziwa bomba odżywcza!
/ 16.05.2022 06:28
tahini do czego fot. Adobe Stock, chandlervid85

Tahini to pochodząca z Bliskiego Wschodu, ale popularna na całym świecie, pasta sezamowa. Jej charakterystyczny smak sprawia, że może być stosowana do wielu aromatycznych potraw. Zobacz, do czego wykorzystać tahini i jak ją przygotować.

Spis treści:

  1. Tahini: do czego?
  2. Pasta tahini: przepis
  3. Dlaczego warto jeść tahini?

Tahini: do czego?

Pasta tahini, inaczej masło sezamowe, wykorzystywana jest przede wszystkim do przygotowania hummusu, czyli charakterystycznej w smaku pasty, często wykorzystywanej jako smarowidło do kanapek.

Jednak to nie jedyne zastosowanie tej niezwykłej pasty. Dzięki swojemu posmakowi, lekko gorzkiemu, słodkiemu i przypominającemu chałwę, świetnie sprawdza się jako dressing do sałatek albo zamiennik margaryny w niektórych przepisach. Możesz go łączyć np. z octem jabłkowym i przyprawami, a także z miodem.

To też wspaniały dip dla fanów zdrowych przekąsek – możesz pokroić świeże, surowe warzywa (marchewki, rzodkiewkę, ogórka) w paseczki, a następnie nabierać nimi porcję hummusu i podgryzać między posiłkami albo w ramach lekkiej kolacji.

Pasta tahini: przepis

Tradycyjnie tahini otrzymuje się poprzez cierpliwe ucieranie ziarenek sezamu. Możesz jednak przyspieszyć ten proces i uzyskać podobną w smaku pastę.

Składniki:

  • szklanka ziaren sezamu,
  • szklanka oleju sezamowego,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. Ziarna sezamu upraż na suchej patelni, aż się delikatnie przyrumienią, ale nie przypalą. Przerzuć do blendera, zalej oleje sezamowym i zblenduj.
  2. Gotowa pasta musi mieć gładką konsystencję.
  3. Dopraw solą do smaku, szczelnie zamknij w słoiku.
  4. Przechowuj w lodówce kilka tygodni.

Po jakimś czasie możesz zauważyć, że olej sezamowy rozwarstwił się od pasty i jest na wierzchu. To nic złego, wystarczy zamieszać całość przed wykorzystaniem. Wytrącanie się oleju to naturalny proces i nie świadczy o zepsuciu produktu.

pasta tahini do czego
fot. Pasta tahini: do czego/Adobe Stock, sriba3

Dlaczego warto jeść tahini?

Pasta tahini poza swoim ciekawym, orientalnym smakiem ma także szereg zdrowotnych właściwości. Przede wszystkim sezam jest bogatym źródłem roślinnego białka oraz witaminy B12, dzięki czemu to świetny produkt dla wegan i wegetarianDodatkowo olej sezamowy zawiera mnóstwo cennych kwasów Omega-6, które wspierają układ nerwowy, a także korzystnie wpływają na kondycję skóry.

Czytaj także:
Jak zrobić klasyczny hummus
Hummus z papryki
Hummus z bobu

Tagi: sezam, hummus