Chleb z rozmarynem

Rozmaryn i czosnek posiekać, dodać mąkę i sól. W drugim naczyniu wymieszać wodę i drożdże, dodać oliwę i wymieszać dobrze trzepaczką.
/ 16.02.2012 14:33

Składniki

  • opakowanie drożdży instant
  • 660g mąki
  • 0,5l ciepłej wody
  • 3 łyżeczki soli
  • 60ml oliwy z oliwek
  • 5 ząbków czosnku
  • rozmaryn (ok. 2 garści)

Sposób przygotowania

Rozmaryn i czosnek posiekać, dodać mąkę i sól. W drugim naczyniu wymieszać wodę i drożdże, dodać oliwę i wymieszać dobrze trzepaczką. Dodać do mąki i zagnieść ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok 1,5godz. ciasto powinno podwoić objętość). Po wyrośnięciuwyłożyć ciasto na stolnicę podsypaną mąką i podzielić na pół. Uformować w rulon. Oba uformowane bochenki posypać mąką i odstawić do napuszenia na ok 1h.
Chleby włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec 20 minut w temp. 200°C, a po tym czasie zmniejszyć temp. do 180C i piec jeszcze 20 minut.