Składniki
-
- 660g mąki
- 0,5l ciepłej wody
- 3 łyżeczki soli
- 60ml oliwy z oliwek
- 5 ząbków czosnku
- rozmaryn (ok. 2 garści)
Sposób przygotowania
Rozmaryn i czosnek posiekać, dodać mąkę i sól. W drugim naczyniu wymieszać wodę i drożdże, dodać oliwę i wymieszać dobrze trzepaczką. Dodać do mąki i zagnieść ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok 1,5godz. ciasto powinno podwoić objętość). Po wyrośnięciuwyłożyć ciasto na stolnicę podsypaną mąką i podzielić na pół. Uformować w rulon. Oba uformowane bochenki posypać mąką i odstawić do napuszenia na ok 1h.
Chleby włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec 20 minut w temp. 200°C, a po tym czasie zmniejszyć temp. do 180C i piec jeszcze 20 minut.