Pieczony boczek z mięsnym farszem z czerwoną papryką, cebulą i natką pietruszki Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja

Boczek faszerowany

Nie kupuj zbyt chudego boczku, bo po upieczeniu będzie suchy. Lepszy jest przerośnięty, tłuszcz wytopi się i mięso będzie soczyste.
/ 28.05.2019 19:48
Pieczony boczek z mięsnym farszem z czerwoną papryką, cebulą i natką pietruszki Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja

Przygotowanie: 40 min 

Składniki na 8–10 porcji:
- 1,5 kg surowego boczku (gruby kawałek)
- 40 dag mielonego mięsa wieprzowego
- 1 jajko
- 2 cebule
- 1 czerstwa kajzerka
- pół szklanki mleka
- 1–2  łyżki miodu
- 3–4 ząbki czosnku
- 2–3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka oleju
- pół szklanki piwa
- mielony kminek, imbir, majeranek
- sól, pieprz

Sposób wykonania:

1. Boczek natrzyj zmiażdżonym czosnkiem, kminkiem, imbirem, majerankiem, solą i pieprzem. Zawiń w folię i odłóż na noc do lodówki.

2. Przygotuj farsz: do mielonego mięsa wieprzowego dodaj surowe jajko, przesmażoną na oleju posiekaną drobno cebulę oraz namoczoną w mleku dokładnie odciśniętą kajzerkę. Dodaj do farszu natkę oraz sól i pieprz do smaku.

3. Boczek natnij w środku na całej długości tak, aby powstała szeroka kieszeń. Napełnij ją farszem. Posmarujwierzch miodem. Ułóż w brytfance, podlej piwem.

4. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni. Piecz około 1,5 godziny, polewając sosem z pieczenia.

Świąteczne smakołyki - forum >>

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)