Bitki wołowe w śmietanie

Namoczyć w mleku bułkę, mięso posiekać, posolić, dodać pieprzu. Wycisnąć bułkę z mleka, posiekać z nią mięso jeszcze raz, wbić żółtko, dodać roztopioną łyżkę masła i białko ubite na pianę. Masę wymieszać doskonale rękami. Robić na stolnicy okrągłe kotlety grubości dużego palca. Otaczać je w mące i smażyć na maśle, na wolnym ogniu, aby mocno się nie zrumieniły. Śmietanę wymieszać z mąką (pół łyżki), podlać nią bitki na patelni i dosmażyć.
/ 23.10.2007 13:49

Składniki
50 dkg miękkiej wołowiny,
bułka bez skórki,
mleko,
1 jajo,
4 dkg masła,
2 dkg mąki,
12 dkg śmietany,
sól,
pieprz.

Sposób przygotowania
Namoczyć w mleku bułkę, mięso posiekać, posolić, dodać pieprzu. Wycisnąć bułkę z mleka, posiekać z nią mięso jeszcze raz, wbić żółtko, dodać roztopioną łyżkę masła i białko ubite na pianę. Masę wymieszać doskonale rękami. Wyrabiać na stolnicy okrągłe kotlety grubości dużego palca. Otaczać je w mące i smażyć na maśle, na wolnym ogniu, aby mocno się nie zrumieniły. Śmietanę wymieszać z mąką (pół łyżki), podlać nią bitki na patelni i dosmażyć.
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)