Babka z oliwkami

Bardzo efektowna, niemal wykwintna potrawa ze zwykłych ziemniaków.
/ 15.05.2006 10:44

Możesz dodać wcześniej podsmażone kawałki mięsa lub kiełbasy, a będzie jeszcze pożywniejsza.

Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 3 łyżki śmietany
- 3 jajka
- 10 dag żółtego sera
- 5 dag masła
- sól
- pieprz
- po 1,5 łyżki mąki pszennej i ziemniaczanej
- oliwki
- natka
- olej

Ziemniaki obrać, opłukać, ugotować, lekko przestudzić, dokładnie utłuc lub przetrzeć w prasce. Natkę opłukać, osączyć, niezbyt drobno posiekać. Oliwki nadziewane papryką osączyć z zalewy.

Żółtka rozetrzeć z masłem, startym serem, śmietaną i mąką, dodać do ziemniaczanego purée, przyprawić do smaku solą i pieprzem, dodać natkę. Z białek ubić sztywną pianę, połączyć z masą, dodać oliwki.

Kociołek lub garnek wyłożyć posmarowaną olejem aluminiową folią, napełnić ziemniaczaną masą. Umieścić nad ogniskiem lub na żarze, piec około godziny, aż na powierzchni utworzy się skórka.