Babka z oliwkami

Bardzo efektowna, niemal wykwintna potrawa ze zwykłych ziemniaków.
/ 15.05.2006 10:44

Możesz dodać wcześniej podsmażone kawałki mięsa lub kiełbasy, a będzie jeszcze pożywniejsza.

Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 3 łyżki śmietany
- 3 jajka
- 10 dag żółtego sera
- 5 dag masła
- sól
- pieprz
- po 1,5 łyżki mąki pszennej i ziemniaczanej
- oliwki
- natka
- olej

Ziemniaki obrać, opłukać, ugotować, lekko przestudzić, dokładnie utłuc lub przetrzeć w prasce. Natkę opłukać, osączyć, niezbyt drobno posiekać. Oliwki nadziewane papryką osączyć z zalewy.

Żółtka rozetrzeć z masłem, startym serem, śmietaną i mąką, dodać do ziemniaczanego purée, przyprawić do smaku solą i pieprzem, dodać natkę. Z białek ubić sztywną pianę, połączyć z masą, dodać oliwki.

Kociołek lub garnek wyłożyć posmarowaną olejem aluminiową folią, napełnić ziemniaczaną masą. Umieścić nad ogniskiem lub na żarze, piec około godziny, aż na powierzchni utworzy się skórka.
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (2)
/25.05.2006 12:50
Wyśmienita również w wersji z marynowanymi pieczarkami polecam.
/25.05.2006 12:46
Wyśmienita również w wersji z marynowanymi pieczarkami polecam.