POLECAMY

Zupa pomidorowa inaczej

Prawdopodobnie najlepsza zupa na świecie, a już bez wątpienia tradycyjny element polskiego domowego jadłospisu. Pomidorową znamy zwykle w ulubionej babcinej wersji z makaronem i maggi lub poczciwej stołówkowej opcji na mięsie. Ale że aura za oknem prosi się o gorące, aromatyczne obiady warto poeksperymentować trochę z klasyką.

Prawdopodobnie najlepsza zupa na świecie, a już bez wątpienia tradycyjny element polskiego domowego jadłospisu. Pomidorową znamy zwykle w ulubionej babcinej wersji z makaronem i maggi lub poczciwej stołówkowej opcji na mięsie. Ale że aura za oknem prosi się o gorące, aromatyczne obiady warto poeksperymentować trochę z klasyką.

Dziś proponujemy bardzo zdrową, łatwą w przygotowaniu i zdecydowanie oryginalną zupę z dodatkiem… świeżego imbiru! Podawana z grzankami, zachwyci nawet totalnych konserwatystów.

Zupa pomidorowa inaczejImbirowo-pomidorowa zupa (2 porcje)

  • 2 puszki pokrojonych i obranych pomidorów
  • Świeży korzeń imbiru (kawałek)
  • 20 dag fasolki szparagowej (może być mrożona)
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 kromki chleba pokrojonego w kostkę
  • Sól, pieprz, cukier do smaku
  • Oliwa z oliwek

Podgrzewamy pomidory na patelni, pamiętając by dosolić do smaku. W tym samym czasie podsmażamy fasolkę, czosnek i chleb na oliwie, aż do lekkiego zmięknięcia strączków (nie rozgotowania!). Pomidory miksujemy w blenderze i doprawiamy pieprzem i cukrem. Dorzucamy szczyptę startego imbiru oraz łyżkę oliwy z oliwek. Podajemy z dużą ilością fasolki i grzanek.
 

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (2)
/10 lat temu
Pani Agato - a jakim cudem z tego wychodzi zupa???
/10 lat temu
a otwierałaś kiedyś pomidory w puszkach w wersji w kawałkach, od razu masz gęsta zupę, którą tylko w przepisie należy podgrzać