Włoska sałatka z pomarańczy - przepis

Do czego wykorzystać włoskie pomarańcze? Podajemy przepis na sałatkę z pomarańczy, czerwonej cebuli i orzechów - w prawdziwie włoskim stylu!
/ 20.06.2014 09:32

Włoska sałatka z pomarańczy

Fot. Fotolia

Park Savello zwany był kiedyś Ogrodem Pomarańczy. Tutaj Fellini nakręcił część Nocy Cabirii i to z tarasu tego parku rozciąga się widok na Tybr, Trastevere i Forum Boarium, a w oddali można zobaczyć kopułę Bazyliki św. Piotra. To ulubione miejsce spotkań zakochanych, zauroczy was grą cieni drzewek pomarańczowych, ciszą i spokojem.

Włoska sałatka z pomarańczy, czerwonej cebuli i orzechów

Składniki:

  • sałata lodowa
  • 2 średniej wielkości pomarańcze
  • 2 duże czerwone cebule
  • 200 g orzechów włoskich
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu winnego
  • sól, cukier

Sposób przygotowania:

  1. Obierz pomarańcze. Przy użyciu ostrego noża pozbądź się też białej skórki i podziel owoce na cząstki.
  2. Do umytej, odsączonej i podzielonej na mniejsze kawałki sałaty dodaj pomarańcze, orzechy i posiekaną w piórka cebulę.
  3. Z oliwy, octu winnego, soli i cukru przygotuj dressing. Wymieszaj z pozostałymi składnikami.

Źródło: Materiały prasowe Praktycy.com

Zobacz także: Jak zrobić sałatkę z pomarańczy?

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)